Moonrise
Hybrid

Allereerst maar wat historische info over deze belangrijke pioen, want ‘Moonrise’ is echt wel legendarisch te noemen. Ze is intensief gebruikt in de veredeling als stuifmeelouder, en wordt dat in feite nog, middels het evenzo intensieve gebruik van zeer vruchtbare afstammelingen als onder meer ‘Salmon Dream’, ‘Lemon Chiffon’ en ‘Pastelegance’ in de veredeling van vandaag de dag.

‘Moonrise’ heeft enkelvoudige, crème-gele bloemen met een uitbundig hart van oranjegele meeldraden. Prachtige zaadbeginsels met perfect matchende stempels bij de kleur van de bloembladeren completeren deze fotogenieke bloemen. Ze worden gedragen door zeer stevige stelen met bijzonder fraai gevormd blad. Deze cultivar is bovendien zeer groeikrachtig en kan snel een knappe omvang bereiken met gulle bloei. Enige minpuntje wat wij kunnen bedenken is dat de meeldraden vrij snel afrijpen en bruin worden. Maar dat mag de pret niet drukken voor deze fenomenale tuinplant en zeer geschikte snijbloem. ‘Moonrise’ is een geheid blijvertje binnen ons sortiment, en verdient een plaats binnen iedere pioenencollectie!

In de professionele handel is er in het verleden verwarring ontstaan met een andere fraaie cultivar die wij ook binnen ons assortiment hebben, te weten ‘Prairie Moon’. Vanuit Nederland is een enkele ‘Prairie Moon’ verspreid, en vanuit Nieuw-Zeeland een dubbele. De variant uit Nederland was in feite ‘Moonrise’. De twee cultivars zijn totaal verschillend. Niet alleen heeft ‘Moonrise’ slechts een enkele rij bloemblaadjes tegenover ‘Prairie Moon’ meerdere, maar ook de dichte bloemknoppen zijn verschillend. ‘Moonrise’ heeft een ronde vorm knop, en ‘Prairie Moon’ puntig. De stand van het gewas en de vorm van het blad is ook totaal anders. ‘Moonrise’ heeft wat breder uitstaand blad en de bladeren zijn grover en ronder gevormd, terwijl ‘Prairie Moon’ een wat slankere plantopbouw en duidelijk smallere blaadjes heeft. ‘Prairie Moon’ heeft ook niet altijd even fraai blad, het oogt niet altijd even fris. ‘Moonrise’ is ook duidelijk de betere groeier van de twee.
Wij hebben onze partijen van deze twee cultivars uitgebreid beoordeeld, en voelen ons er zeker van dat wij u de ware ‘Moonrise’ en ‘Prairie Moon’ hier aanbieden. Met ons jaarlijkse aanbod bieden wij een ieder graag de gelegenheid om met zekerheid deze cultivars soortecht te kunnen bemachtigen.


 

€ 17,00

Kleur: Geel
Bloemvorm: Enkel
Zijknoppen: Enkele
Geur: Geen
Bloeitijd: Vroeg
Hoogte: 80 cm
Ondersteuning: Niet nodig
Toepassing: Tuin + Snij
Herkomst: USA
Veredelaar: Saunders
Registrant: Saunders
Registratiejaar: 1949
APS Gold Medal:
Zaadouder: P. hybrid (P. lactiflora x P. peregrina (lobata Perry))
Stuifmeelouder: Unknown
Extra Informatie: F2. Saunders seedling# 15785
Vruchtbaarheid: Seed + Pollen
Ploiditeit: Tetraploid