Topeka Statue
P. lactiflora variety

Het is me echt een raadsel waarom deze unieke en fenomenale pioen nog altijd in feite onbekend is. Toch al zo’n 30 jaar geleden geïntroduceerd en bij mijn weten zijn wij één van de zeer zeldzame aanbieders van ‘Topeka Statue’.
Myron Bigger, de veredelaar, had een geweldig oog voor het uitkiezen van zijn beste zaailingen, getuige ook zijn vele uitgebalanceerde introducties. Zelf zei hij dat wanneer hij langs zijn zaailingen liep dat hij een zaailing pas waardig voor introductie vond als hij na het voorbijgaan omkeek alsof hij op straat net een mooie vrouw had gepasseerd.
De naam van deze pioen is zeer toepasselijk, want dit is echt een standbeeld van een pioen (en Topeka is de naam van de stad in Kansas, USA waar Myron Bigger vandaan kwam).
Een zeer recht opgaande gewasstand, als een standbeeld dus. Bijzonder harde en kaarsrechte, bruinrode stelen met diep donkergroen blad die een enorme bos aan bloemen kunnen dragen. Ja, want nu komt het eigenlijk pas: ‘Topeka Statue’ heeft de unieke eigenschap om zijknoppen in de oksels van de zijknoppen te kunnen vormen! Dit zal de interesse van de veredeling moeten wekken, want unieke en veelbelovende eigenschap is nog onontgonnen terrein. Geen enkele andere pioen die dit doet, bij mijn weten. Tussen de zijtakjes kunnen bij volwassen exemplaren dus meer stengeltjes vormen met ook weer bloemknoppen. Vijf zijknoppen op één steel is een standaard minimum, gemiddeld 6 of 7 en dit kan voor hele blije planten zelfs nog hoger uitvallen!! Onder deze tekst, op de 2e foto van links laten wij een voorbeeld van een volwassen exemplaar zien, waarbij nog opgemerkt moet worden dat er in het midden nog een steel is weggesneden ook.
De planten staan als een huis en doen de vele bloemen als het ware duidelijk zweven boven een prachtig donkergroen gewas. De bloemen vormen een indrukwekkend gesloten scherm van lief roze en wit met fraaie gele harten. Want de bloemen zijn van het Japanse type en vangen zachtroze aan, maar naarmate ze uitbloeien veranderen ze naar wit. De zijknoppen doen dit ook maar vangen net wat later aan, waardoor een prachtig kleurenspel ontstaat. Deze unieke pioen verdient het om in veel meer tuinen te komen staan, en wij zullen hier alles aan doen!


 

€ 31,00

Kleur: Wit
Bloemvorm: Japans type
Zijknoppen: Zeer veel
Geur: Geen
Bloeitijd: Middenlaat
Hoogte: 95 cm
Ondersteuning: Niet nodig
Toepassing: Tuin
Herkomst: USA
Veredelaar: Bigger
Registrant: Bigger
Registratiejaar: 1991
APS Gold Medal:
Zaadouder: Unknown
Stuifmeelouder: Unknown
Extra Informatie: Bigger seedling# 7-65
Vruchtbaarheid: Seed
Ploiditeit: Diploid